Limit 99

Love Lock

Legenda o zaključanoj ljubavi
Tijekom kopanja rupe za mladu voćku, otkopano je nekoliko starih zaključanih lokota i tako se prisjetilo legende koju se prepričavalo po okolici, ali se nije pouzdano znalo gdje se nalazi ta lokacija.Tijekom kasnije obrade tla pronađeni su još mnogi lokoti na kojima su bila ručno izgrebana srca u kojima su bila slova.
Parovi su uglavnom noću kretali pješice kroz polja, po stazama, sve do starog zapuštenog vinograda i tamo lokotima na žicu između stupova zaključavali svoju ljubav. Ključeve su spremali u duplju koju je djetlić izdubio u stablu.
U to je vrijeme područje kojim su prolazili bilo puno divljih životinja, no legenda kaže da životinje nisu napadale zaljubljene parove od trenutka kada su vidjele da se drže za ruke. Na sigurnoj udaljenosti, pratile su parove sve do mjesta gdje su zaključavali lokote. Bojeći se divljih životinja, parovi su se držali za ruke i tijekom zaključavanja lokota.
Često su divlje životinje pustošile njive i voćnjake na kojima su sadili svoje usjeve, ali prema legendi nisu dirale parcele čiji su gospodari zaključali ljubav.
Danas je na mjestu starog zapuštenog vinograda gdje su parovi tajno zaključavali lokote podignut Love Lock Park, s postavljenim instalacijama u istu svrhu. Na lokote se graviraju imena, a po želji i datumi. Zaključavaju se tako da se parovi drže za ruke, a ključevi se pohranjuju u stupove iz kojih se ne mogu izvaditi.
Gospodar posjeda volio je obrađivati zemlju stoga je često boravio u okolnom području i danju i noću te tako znao mnoge tajne toga područja.
Kada su doznali za često posjećivano mjesto parova koji su imali namjeru započeti novi život, dovitljivi zanatlije tamo su postavili ploče sa svojim natpisima u nadi da će od njih kupiti čizme, šešire, košulje, motike, vile i druge proizvode neophodne za život i obradu tla.
Po uzoru na nekadašnje ploče s natpisima obrtnika, na instalacije su postavljene reklamne poruke. Instalacije su dvostrane vodeći se načelom da je za ljubav potrebno dvoje, a teme na njima prikazuju ljubavne motive ili motive iz nekadašnjeg života kraja.
Najčešće se, bez obzira na vremenske uvjete, kreće pješice s mjesta gdje su se parovi od davnina sastajali. Na tom mjestu sagrađena je crkvica Svetog Ivana, a na istom mjestu si je život oduzeo gospodar koji je obrađivao tu, ali i ostale parcele u okolici. Volio je uživati u gotovo netaknutoj prirodi i boraviti na tom području, kako danju tako i noću. Znao je mnoge tajne, no odnio ih je sa sobom u vječni zaborav.
Čuvajući stari običaj, parovi koji danas zaključavaju svoju ljubav najčešće kreću pješice s istog mjesta i prolaze kroz selo ili polje ne dirajući usjeve, povrće i voće na koje eventualno naiđu. Bez obzira na iskušenje, tako poštuju legendu prema kojoj su divlje životinje čuvale plodno tlo koje su seljaci mukotrpno obrađivali. Naiđu li putom na klupice s odloženim jabukama, kruškama, šljivama, medom, sirom, vinom, rakijom… bez obzira na to što gospodara nema u blizini, uzet će plodove po izboru samo u slučaju da ostave primjerenu nagradu.
Putom ljubavi ponekad krene i pratnja lokalnih pjevača ili tamburaša ili pak dočekaju parove na pojedinim mjestima. Tu dolaze mladi parovi, stariji parovi koji žele potvrditi svoju vezu, znatiželjni parovi, pojedinci , novinari i putopisci , a mjesto služi i za dio obreda vjenčanja.
Love Lock Park danju i noću budno prati nekoliko skrivenih kamera, no ne brinite – Vaša ljubav ovdje zaključana nikad neće biti otključana.
Neki parovi nažalost nisu pronašli ovo točno mjesto, iako su bili vrlo blizu. Nisu zaključali ljubav na pravom mjestu i na pravi način te je tako sačuvali od iskušenja.Nije lako naći ovo tajno mjesto koje se nalazi u Bjelovarsko Bilogorskoj županiji , općini Severin ,selu Orovac,području zvanom Starine.
U okolici i danas vlada zakon šutnje o ovoj temi.